Main menu

Vine gripa ?!

4 Vine gripa      Gripa este o boala infectioasa acuta, determinata de virusul gripal, caracterizata prin manifestari respiratorii si generale severe si printr-o mare contagiozitate, cu aparitia de epidemii frecvente. Pana astazi au aparut 31 de pandemii de gripa, cea din 1918-1920 a inregistrat aproximativ 50-100 milioane de morti (cea mai mare molima cunoscuta vreodata pe aceasta planeta).
      In 1933, s-a izolat tipul A de virus gripal urmand apoi celelalte serotipuri. In 1940, virusul gripal a fost cultivat pe oul embrionat, ceea ce a permis elaborarea vaccinului antigripal.
      Virusul gripal de actiuneaza asupra mucoasei respiratorii, dar exercita si o actiune toxica generala asupra intregului organism ( un sindrom de intoxicatie generala), exprimat prin febra, cefalee, dureri musculare, astenie si somnolenta.
      Epidemiile de gripa apar, de obicei, iarna si la inceputul primaverii, sezonul friguros constituind o circumstanta favorabila. Epidemiile pot apare insa si in alte sezoane.
      Transmiterea bolii se realizeaza direct, prin picaturi de secretie nazo-faringiana raspandite in aer si indirect prin obiecte proaspat contaminate cu secretii infectate.

Citește mai departe...

Dieta pentru litiaza renala

6 Dieta pentru litiaza renala      Pietrele renale reprezinta bucati de minerale localizate la nivelul tractului urinar ce pot ramane la acest nivel sau pot fi eliminate din organism. Drumul calculilor poate fi asimptomatic sau poate produce o durere intensa asociata cu alte simptome (asa numita colica renala). Aproximativ jumatate dintre cei care au cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 ani daca nu este urmat nici un tratament.
      Calculii renali se formeaza atunci cand balanta dintre apa, sarurile, mineralele si alte substante din urina se modifica. Cele mai multe pietre sunt formate din calciu si apar atunci cand nivelul acestei substante in urina se modifica.

Citește mai departe...

Durerea abdominala – o problema comuna

5 Durerea abdominala  o problema comuna      Indigestia, discomfortul abdominal, imbalonarea sau senzatia de satietate timpurie sunt simptome frecvente care ne strica buna dispozitie a sarbatorilor. Diagnosticul pe care il primim este de dispepsie sau sindrom dispeptic. Cea mai frecventa cauza este functionala, neulceroasa, datorata faptului ca organismul nostru nu este obisnuit cu un festin prelungit si "stropit" din belsug. Datorita exceselor alimentare pot fi activate afectiuni preexistente ale stomacului (gastrita, ulcer), veziculei biliare si intestinelor ducand la simptome mai severe precum greata, voma si scaderea apetitului. Nu trebuie neglijate boli cu potetial grav: infarct miocardic, angina instabila, anevrism de aorta, pneumonie, litiaza sau infectie renala, apendicita sau chiar cancerul.

Citește mai departe...

Despre infertilitate

3 Despre infertilitate      Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa aproximativ un an de raporturi sexuale neprotejate. In fiecare an aproximativ 15% dintre familii se confrunta cu aceasta problema. Situatia poate fi devastatoare pentru ambii parteneri, iar investigatiile necesita un efort important. Din fericire noi protocoale de investigatii si ghiduri de tratament sunt disponibile pentru cuplurile ce nu pot avea inca copii.
      Fertilitatea depinde de o serie de factori ai ambilor parteneri. Problemele au cauze: masculine – 20%, feminine – 40%, ale ambilor parteneri – 30% si neprecizate – 10%. Descoperirea etiologiei trebuie sa porneasca cu investigarea ambilor parteneri.

Citește mai departe...

Ce facem pentru tensiunea oscilanta?

      2 Ce facem pentru tensiunea oscilantaMulti pacienti se plang ca au tensiunea arteriala oscilanta. Le raspund ca este normal sa varieze in functie de pozitia corpului, tipul de personalitate, statusul emotional, locatia, activitatea, sexul, varsta, munca, momentul zilei, perioada anului etc. Cel mai mult conteaza valorile maxime ale tensiunii arteriale dar obligatoriu raportate la starea si activitatea curenta. Un tratament corect trebuie inceput dupa o urmarirea atenta a tensiunii, cateva zile la ore diferite. Daca nu aveti un aparat de tensiune acasa (verificat) acest control poate fi destul de dificil. Solutia este monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MTA), o investigatie neinvaziva ce consta in masurarea presiunii sangelui la intervale regulate pe parcursul a 24 de ore. Aceasta metoda standard este des recomandata de cardiologi, dar mai rar folosita in practica clinica.

Citește mai departe...

FacebookG+TwitterRSS