Main menu

Medierea - metoda moderna de rezolvare a conflictelor

mediere      Solutia in medierea conflictelor va apartine, daca disputa ar ajunge in instanta, solutia finala va fi data doar de judecator, in baza interpretarii legilor.

      Mediatorul are rolul de a asista persoanele in conflict pentru a putea negocia impreuna o solutie comuna. Astfel, medierea este o negociere asistata. Fiecare persoana participa direct la gasirea solutiei finale.

    Persoanele in litigiu au, fiecare, interesele sale. Pe parcursul medierii, mediatorul le ajuta sa isi comunice nevoile. De asemenea, mediatorul le ajuta sa formuleze impreuna o solutie de mijloc, care sa le satisfaca nevoile tuturor.

     Beneficiile medierii sunt importante: timp economisit, rapiditatea rezolvarii, confidentialitatea, discretia si stresul mai scazut, pastrarea reputatiei si participarea la gasirea solutiei in conflict.

     Cel mai adesea, nu mai este nevoie de expertize, evaluari. Daca persoanele care vin la mediator se inteleg asupra valorii unor bunuri sau obligatii financiare, mediatorul nu are nevoie de o expertiza pentru a-i ajuta sa gaseasca o solutie.

     In plus, daca procesul s-a declansat, se poate recupera taxa de timbru daca litigiul va fi solutionat prin mediere.

     Costurile sunt rezonabile, mult inferioare cheltuielilor cu un proces lung, care trece prin toate etapele in cativa ani.

 

FacebookG+TwitterRSS